„Tydzień Zdrowego Odżywiania i Dobrego Chleba”
w Przedszkolu Samorządowym w Gdowie
Kolejny już rok z kolei w Przedszkolu Samorządowym w Gdowie w październiku trwał tydzień „Zdrowego Odżywiania i Dobrego Chleba”. Wszelkie działania podjęte w tym czasie miały podkreślić i poruszyć świadomość dorosłych i dzieci jak przez właściwe odżywianie można dbać o swój rozwój i zdrowie. Tradycyjnie rozpoczęto od rozdania zakwasu na chleb wraz z przepisem, cieszy fakt, że rodzice chętnie czekali i korzystali z możliwości samodzielnego przygotowania i upieczenia chleba we własnym domu.
Do najmłodszych przedszkolaków przybył pan piekarz Paweł Zabdyr, który opowiedział o swojej pracy i wspólnie z dziećmi upiekł bułeczki, najmłodsi mogli więc namacalnie poznać etapy powstawania chleba, jego smak, zapach, właściwości odżywcze. Starsze grupy, po zeszłorocznym spotkaniu z panem piekarzem próbowały własnych sił i samodzielnie już przygotowały ciasto i upiekły własne bułeczki.
Korzystają z pomocy multimedialnych w przedszkolu dzieci mogły oglądnąć filmy mówiące o pracy przy tworzeniu chleba z dawnych czasów i porównać historię do współczesnych metod produkowania pieczywa.
Przedszkolaki odwiedzały różne ciekawe miejsca, w trakcie tego tygodnia były w piekarniach, sklepach spożywczych, w pobliskich gospodarstwach gdzie jeszcze można spotkać tradycyjne piece do wypiekania chleba jak w dawnych czasach.
Tydzień tradycyjnie zakończono wykonaniem tematycznych prac plastycznych oraz odwiedzinami Pań z Koła Gospodyń Wiejskich, w tym roku z Fałkowic i Klęczany. Dzieci zachwycały się pięknymi barwnymi strojami, które Panie z Klęczany stworzyły na wzór 150-cio letniego gorsetu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Zaprezentowały swoje rękodzieła w formie pięknie wyszywanych obrusów, haftowanych bluzek, pieczołowicie tworzonych firanek. Następnie fachowym okiem i pomocną ręką wsparły najmłodszych w robieniu pysznych i zdrowych kanapek, którymi później mogli poczęstować się wspólnie z rodzicami.
Ewelina Filipiak
Joanna Paszkot
Anna Ciężarek