22 października grupa Jeżyki w ramach „Tygodnia o zdrowym chlebie i zdrowym odżywianiu” wybrała się do piekarni w Gdowie. Dzieci zapoznały się z różnymi urządzeniami wykorzystywanymi w piekarni do przygotowania ciasta koniecznego do wypieku różnych rodzai pieczywa. Dowiedziały jakie urządzenia przydatne są do produkcji bułek, chleba oraz poznały przeznaczenie wielkiego pieca. Przedszkolaki zobaczyły na czym polega praca piekarza, z uwagą obserwowały jak powstają bułki, które po upieczeniu wszyscy zajadali ze smakiem. Dzieci wróciły z tej wycieczki pełne wrażeń i wiedzy na temat etapów powstawania pieczywa. Wielu z nich zapragnęło w przyszłości wykonywać zawód piekarza.
Serdeczne podziękowania dla pani Bogumiły Sidor właścicielki piekarni oraz dla piekarza pana Pawła Zabdyra za możliwość zwiedzania piekarni i wzbogacenia naszej wiedzy na temat produkcji pieczywa.
Kinga Kasprzyk
Więcej zdjęć w galerii poniżej.