Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Odżywiania 2021

27 października, 2021 23:38 Informacje | News | Ogólne | Wydarzenia

„Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Odżywiania”.

Przedszkole Samorządowe w Gdowie po raz kolejny przystąpiło do udziału w ogólnopolskiej akcji „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia”. Celem podjętych działań było zwrócenie uwagi społeczności przedszkolnej na istotę chleba w żywieniu człowieka, podkreślenie wartości odżywczych i zdrowotnych chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami oraz pogłębienie świadomości i postawy prozdrowotnej.

To jednak nie jedyne działania podjęte w tej akcji w przedszkolu. O chlebie była mowa cały tydzień. Dzieci poznały historię powstania mąki, a następnie procesu wypieku chleba w piekarniach.

Starsze przedszkolaki odbyły również wycieczkę do młyna w Pierzchowie gdzie przyglądały się pracy młynarza.

Zwieńczeniem i podsumowaniem tego niezwykłego tygodnia było wykonanie prac plastycznych związanych z chlebem.

„Krasnale”, „Żabki”, „Pszczółki”

W raamach projektu „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Odżywiania” dzieci wykonały szereg zadań, które sprawiły im ogromną radość. Dzieci dowiedziały się z czego i w jaki sposób powstaje chleb, poznały pracę piekarza, upiekły chleb i samodzielnie wykonały pyszne, zdrowe kanapki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Niezapominajki”

Realizując projekt „Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Odżywiania” Niezapominajki utrwaliły historię „Od Ziarenka do bochenka”, poznały proces powstawania mąki ze zboża, poznały pracę piekarza, utrwaliły zasady zdrowego odżywiania i samodzielnie wykonały zdrowe, pyszne kanapki.

 

„Motylki”

Nasza grupa po raz kolejny uczestniczyła w projekcie tydzień dobrego chleba i zdrowego odżywiania ktorego celem jest zwrócenie uwagi na zdrowotne wartości chleba razowego wypiekanego tradycyjnymi metodami a także promowanie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. W ramach projektu podjęliśmy szereg działań.

„Skrzaty”

„Tydzień dobrego chleba” podczas zajęć dzieci wzbogacały więdzę na temat zdrowego odżywiania, dowiedziały się w jaki sposób powstaje mąka, jakie jeszcze składniki są potrzebne do wypieku chleba, przygotowały ciasto i uformowały bułeczki, by je upiec, a potem zjeść. Zapoznały się z pracą piekarza, różnymi rodzajami pieczywa oraz odwiedziły piekarnię podczas spaceru. Na zakończenie przygotowały zdrowe i pyszne kanapki.

„Wesołe Żabki”

W Tygodniu Dobrego Chleba „Wesołe Żabki” poszerzały wiedzę na temat pracy piekarza, sposobów wypiekania pieczywa, poznały historyjkę „Od ziarenka do bochenka”. Dzieci odwiedziły piekarnię, w której mogły pooglądać bogato zastawione półki nie tylko różnego rodzaju chlebem, ale również bułkami. Żabki wcieliły się w rolę piekarzy i upiekły bułeczki- kto skosztował ten wie, że były pyszne. Na tablicy w szatni wyeksponowane zostały ciekawe tematyczne prace.

„Słoneczka” , „Kaczuszki”, „Rybki”

Pracowity „Tydzień dobrego chleba” w grupie ” Kaczuszki” i „Słoneczka” . Dzieci utrwaliły wiedzę nt pozyskiwania mąki, procesu pieczenia chleba, pracy piekarza, zdrowego odżywiania. Osobiście przygotowały ciasto do wypieku chleba z różnego rodzaju mąki i ziaren. Chleb został wykorzystany do wykonania zdrowych kanapek na śniadanie. ” Kaczuszki” eksperymentowały z mąką, robiąc piękne prace plastyczne, pisząc poznane już literki na posypanych tackach. Podsumowaniem tematu była cudowna wycieczka do tradycyjnego młyna w Pierzchowie, który cały czas czynnie działa, mieląc zboże na mąkę za pomocą młyńskiego koła i wody. To był naprawdę udany tydzień!
21.10. 2021r. razem z dziećmi z grup „Rybki”, „Słoneczka” zwiedzaliśmy Stary młyn w Pierzchowie oraz Kopiec im. generała Henryka Dąbrowskiego w Pierzchowcu. Wycieczka była pełna wrażeń, w promieniach jesiennego słoneczka! Serdecznie dziękujemy Panu Andrzejowi Pabianowi oraz Pani Bernadecie Pilch za „ogromne serce” dla przedszkolaków!

 

„Jeżyki”

Tydzień dobrego chleba i zdrowego odżywiania w grupie Jeżyki: rozmawialiśmy o tym jak powstaje chleb od ziarenka do bochenka, poznawaliśmy zawody młynarza i piekarza oraz udało nam się zrobić kolorowe, zdrowe i smaczne kanapki.

Skip to content